Възможно ли е създаването на „изкуствено слънце“?

Проф. Георгий Тихомиров, заместник-директор на руския Институт за ядрена физика и технологии, в интервю за телевизия „360“ даде оценката си за перспективите на китайския проект за създаване на така нареченото „изкуствено слънце“

По-рано сп. „Newsweek“ писа, че през 2020 г. китайските учени ще пуснат нов експериментален термоядрен реактор HL-2M като част от проекта EAST.

Процесите в него са подобни на тези, които се случват в сърцевината на слънцето. Според ръководителя на Югозападния институт по физика Дуан Сюжу, реакторът ще може да загрява плазмата до температури над 200 милиона градуса по Целзий. 

Тихомиров смята, че китайската инсталация HL-2M „по някакъв начин ще надмине съществуващите“, обаче „в това няма пробив“

„Най-вероятно те ще създадат някаква компактна малка инсталация, където ще постигнат добри параметри на плазмата.Но това няма да даде пробив в енергийния сектор“, отбеляза професорът. 

Специалистът добави, че най-големият термоядрен реактор в света под името ITER се изгражда във Франция. Русия също участва в създаването му. Според Тихомиров китайската разработка няма да може да стъпи и на малкия пръст на реактора, който е планирано да бъде завършен през 2025 г. 

В същото време експертът подчерта, че днес в Русия термоядрените изследвания се „развиват в различни посоки“.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *