Учени: бирата мотивира за спорт

Бирата е популярна с това, че хидратира организма след тежки физически натоварвания, а пробиотиците допълнително подпомагат този процес. Налице са десетки научни изследвания, които доказват, че комбинацията от вода, витамини и соли в пивото, способства за регулирането на водния и електролитен баланс на човешкото тяло след активен спорт и физически усилия.

За последните 10 години повечето от тези медицински публикации са дело на испански учени от Гренада и от Кралския университет в Мадрид. Те са провели серия от тестове, които доказват, че след спортни упражнения умерената консумация на до 0,5 л. бира има по-бърз и по-пълноценен възстановителен ефект, отколкото водата.

Учените обясняват благотворното влияние на бирата след спорт с факта, че солите, захарите и CO₂ от газировката помагат за по-доброто усвояване на течността от организма. Паралелно с това, тъй като въглехидратите в една чаша пиво са твърде малко, тя има ниско до средно гликемично натоварване.  Храни с високи стойности на гликемично натоварване бързо отделят глюкоза в кръвообращението, докато храните с ниски и средни стойности се разграждат по-бавно и отделят глюкоза постепенно.

Освен че бирата и особено безалкохолната, хидратира след спорт, вече има изследвания, че пивото влияе и върху мотивацията за спортуване, когато става въпрос за постоянство при тренировките. Проучванията сочат, че хората, които пият бира в умерени количества са склонни към повече тренировки, за разлика от тези, които се въздържат. 

Десет стандартни чаши бира на месец са свързани с увеличение с 2% на вероятността човек да се занимавате с интензивна физическа активност. Умереното пиене на бира увеличава между 9% и 14% вероятността да се тренира енергично.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *