махмурлук

Консумацията на продукти с високо съдържание на аминокиселината L-цистеин може да намали симптомите на махмурлука, твърдят финландски учени.

L-цистеинът се съдържа в големи количества в суровите яйца, суровите слънчогледови семки и зеления грах.

Учени от Финландия направили експеримент, в който доброволците с признаци на махмурлук били разделени на две групи.

На едната дали таблетки L-цистеин, а другата ползвала плацебо. Количеството алкохол, който участниците изпили в рамките на три часа, бил равен на 1,5 грама на килограм тегло.

Проучването показало връзката между L-цистеина и снижаването на симптомите на махмурлука. Оказало се, че аминокиселината намалява главоболието, усещането за гадене, стреса и тревогата.

Подчертава се, че това е първото изследване в света, в което се открива, че проста аминокиселина, като L-цистеина, намалява симптомите на махмурлука, съобщава университетът в Хелзинки.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *