Проф. Кантарджиев: суджук и туршия срещу грип

туршия

Зимата наближава с пълна сила, а всички знаем, че студеното време предразполага към развитието на всякакви настинки, вируси, грипове и инфекции

Вечният въпрос е как да се предпазим и то с натурални средства, тъй като едва ли някой би искал да се тъпче с хапчета, освен ако не е крайно наложително.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, разкри кои са най-добрите храни, предпазващи от грип, и какво трябва да правим, за да успеем да се измъкнем от капана на болестите тази зима.

„Криворазбрана самоотверженост е да ходиш болен на работното място. От години навсякъде по света препоръките са, щом си болен, да си останеш няколко дни вкъщи, прилагайки изписаното лечение. В никакъв случай да не отиваш сред колегите си“, коментира той.

Той обясни и как можем да намалим сами риска от заразяване с грип:

„Най-напред да се избягва контактът с болни хора, а дори и с видимо здрави хора – да се контактува на минимум метър разстояние един от друг, да се ползват антимикробни хигиенни кърпички, а ръцете да се измиват добре и често. Да се дезинфекцират повърхностите около нас, особено ако контактуваме с много хора. А когато срещу нас има кашлящ или кихащ, да поставим бариера пред устата ни – като маска. Не може да кажем, че тя трябва да се носи постоянно, но у дома този, който е болен, не трябва да я сваля. В противен случай ще зарази близките си и много лесно – децата.

Лицето не трябва да се докосва с немити или недезинфекцирани ръце, особено устата, очите и носа. Защото, ако сме пипали повърхност, върху която преди това са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си“.

Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите:

„Съветвам да консумират в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време – с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин D.“

Експертът посочи, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

– Източник: edna.bg

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *