Правете тези неща сега, за да избегнете рака на простатата по-късно

рака на простатата

Ракът на простатата покосява всеки девети мъж. Но повечето младежи изобщо не се замислят за риска от това, докато не се сблъскат директно с диагнозата.

Не отлагайте. Най-подходящият момент да помислите за здравето си е сега. И ако започнете да правите тези неща веднага, ще си спестите проблемите по-късно.

1. Преразгледайте менюто си.

Намалете приема на червено преработено месо до 2-3 пъти месечно. Това, както и яденето на зеленчуци като карфиол, броколи и зеле и храни с антиоксиданти, може да намали значително риска от рак на простатата.

2. Движете се.

Всички се стремят да останат във форма колкото се може по-дълго. Това е важно не само за сърдечно-съдовата система, но и за риска от рак на простатата. Затлъстяването води до по-голям шанс за развиване на болестта и то в по-агресивните ѝ форми. Няма упражнения, които гарантират пълната защита на простата, но поне 150 минути седмично умерено натоварване намалява рисковете.

3. Запознайте се със здравната история на семейството си.

Ако дядо ви, баща ви, брат ви или някой далечен роднина е страдал от рак на простатата, рискът за вас скача с два-три пъти. Подобни неща не бива да се премълчават, особено между близки. Ако сте на 40 или повече години и имате повече от един роднина, диагностициран с рак на простатата преди 65-годишна възраст, направете скрининг.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *