пъпеш

Полезните вещества, съдържащи се в месестата част на пъпеша, оказват благоприятен ефект върху нервната система и спомагат за подобряване на настроението, заяви Антонина Стародубова, главен диетолог на московската Служба по здравеопазване. 

Специалистът обясни, че пъпешът съдържа голямо количество витамини, фолиева киселина, бета-каротин и много минерали. Благодарение на този набор продуктът има и антиоксидантен ефект, подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система и предпазва от атеросклероза и рак. 

Стародубова съветва обаче да се яде пъпеш умерено и само при липса на противопоказания

„Трябва да си припомним, че дори и най-полезният продукт може да бъде опасен. Като се има предвид факта, че пъпешът има висок гликемичен индекс, се препоръчва да консумирате не повече от 300-400 грама (два до три резена) на ден. Прекаляването може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване“, заключи лекарят.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *