Как да се предпазите от грипа?

Пикът на грипа започна. Той обхваща периода между декември и февруари, но може да започне няколко месеца по-рано и да продължи няколко месеца по-дълго. Много е важно да правите разлика между грип и настинка, защото грипът е много по-опасен и се лекува доста по-трудно. За щастие, ние знаем стъпките, които ще защитят вас и близките ви от този коварен вирус и сме готови да ви ги споделим.

1. Пропуснете болниците

Разбира се, ние не сме лекари и не можем да ви дадем точна диагноза. Ако не се чувствате много зле, не посещавайте болничните заведения, за да избегнете разпространението и усложнението на вируса. Консултирайте се с лекаря си по телефона.

2. Приемайте антивирусни медикаменти

Те ще предотвратят разпространението на вируса в тялото ви. Ще намалят риска от усложнения и шанса да го предадете на някого другиго. Но те действат само, ако се приемат от 24 до 48 часа от появата на първите симптоми. Ако е твърде късно за това, лекарят ви няма да ви предпише такива медикаменти. Затова е важно да се допитате до него при първото неразположение.

3. Взимайте обезболяващи

Те помагат за сваляне на температурата и за облекчаване на мускулните болки. И отново, първо се посъветвайте с лекуващия си лекар за правилното лекарство и доза. Повечето специалисти препоръчват избягването на аспирин при грип, тъй като понякога приемът му може да доведе до рядко, но сериозно състояние, известно като “Синдром на Райс”, което причинява подуване на черния дроб и мозъка.

4. Почивайте

Организмът има нужда от добра почивка, за да не бъде повален от най-малките неразположения. Колкото и работа да имате, ако се разболеете от грип, няма да може да я свършите, така че не се съпротивлявайте, а почивайте при всеки удобен момент.

5. Пийте много течности

Здравият организъм е хидратираният организъм. Наблягайте на чайовете и водата. Можете да разнообразявате, като добавяте към водата си всякакви имуностимулиращи съставки – сок от лимон, грейпфрут, джинджифил.

6. Защитете околните

Пропуснете всякакви масови мероприятия – работа, университет, срещи. Грипният вирус се разпространява изключително лесно. Старайте се да поддържате хигиената вкъщи и около вас. Покривайте носа и устата си, когато кихате, и забърсвайте повърхностите около вас с дезинфектант и често мийте ръцете си.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *