Награда: Кой спечели книгата „Моритати и легенди“ на Бохумил Храбал?

Моритати и легенди

Книгата „Моритати и легенди“ излиза през знаковата 1968 г. и включва по-ранни творби на писателя Бохумил Храбал, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век.

От привидно баналния делник на обикновения човек авторът съумява да извлече и смразяващи трагедии, и граничещи с лудостта психически състояния, и трогателна доброта и човечност. Дори на фона на самобитното писане на Храбал сборникът се откроява с изумителна образност, с разтърсващо въздействие върху ума, емоциите и съвестта на читателя, с неподражаема сплав от брутален натурализъм и крехка като стъкло нежност.

Освен моритати („кървави истории за убийства и страшни събития“ според речниковото значение на думата) и модерни легенди книгата съдържа размисли за естеството на писателството, за странните отношения между автор и читатели и така ни допуска до творческата лаборатория на един недостижим алхимик на словото.

Тази седмица © Мустак | Мъжката зона и издателство „Колибри“ дадоха възможност на всички да спечелят книгата „Моритати и легенди“ на Бохумил Храбал.

Въпросът беше: През коя година творбите на Бохумил Храбал са забранени в бивша Чехословакия?

Верният отговор: 1968 г. (след нахлуването на съветските войски).

Книгата „Моритати и легенди“ на Бохумил Храбал печели: Атанас Белов от гр. Стара Загора.

Благодарим на всички участници и честито на печелившия!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *