Епидемиите

От няколко месеца светът живее в ужас от китайския коронавирус. Загрижеността пред лицето на все още неизвестен патоген не е изненадваща.

И все пак, въпреки прогнозите на повечето медии, вирусът представлява ли такава голяма опасност? Отговор на този въпрос се опитва да даде проф. Дидие Раулт в новата си книга „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“.

В нея ученият прави преглед на няколко епидемии от по-ново време, разбудили вековни страхове: от лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирус, MERS коронавирус, ебола, антракс, варицела, чикунгуня, зика, до днешния китайски коронавирус.

„Хората обичат да се страхуват, но в дългосрочен план реалността надделява и те постепенно престават да вярват на каквито и да било предсказания. Което е също толкова опасно, колкото и сляпата лековерност“, отбелязва проф. Раулт. 

Той е директор на Университетската болница в Марсилия (IHU) и на Изследователския отдел за инфекциозни и тропически болести (URMITE), базиран в Марсилия, носител е на голямата награда на INSERM за 2010 г. Написал е няколко книги и има множество научни публикации.

Тази седмица © Мустак | Мъжката зона и издателство „Колибри“ дадоха възможност на всички да спечелят книгата „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ на проф. Дидие Раулт.

Въпросът беше: В кой френски град е базирал научната си дейност проф. Дидие Раулт?

Верният отговор: Марсилия.

Книгата „Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги“ на проф. Дидие Раулт печели: Володимир Гашилик от гр. София.

Благодарим на всички участници и честито на печелившия!


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *