Награда: Кой спечели романа “Небесните пасбища” на Джон Стайнбек?

Награда: Кой спечели романа “Небесните пасбища” на Джон Стайнбек?

15.03.2019 0 Автор Мустак

“Небесните пасбища” (1932) е една от ранните творби на Стайнбек, в която се открояват темите и характерният стил, разгърнати в по-късните му шедьоври. През 2010 г. оживява на сцена под режисурата на художествения ръководител на Калифорнийския театър “Шекспир” в Оринда.

“Роман в разкази” – така мнозина критици определят тази своеобразна сбирка от житейски истории на фермери, пуснали корени в плодоносна земя между Салинас и Монтерей. С дълбоко разбиране, съчувствие и доброжелателен хумор Стайнбек рисува облика на патриархална общност от люде простодушни и непресторени, здравомислещи и мъдри, чудати и слабоумни, мечтатели и неудачници – всеки понесъл своя кръст по неравния друм на битието, низ от блянове и рухнали надежди, от радост и печал, сполука и несполука, делнични случки и драматични мигове.

И постепенно добива очертания един пъстър свят от преплетени съдби, покълнал в пазвите на благодатна долина, която повече от столетие преди заселването ѝ испански ефрейтор, преследващ индианци, в изблик на възхита и благоговение нарекъл Лас пастурас дел сиело.

Тази седмица © Мустак | Мъжката зона и издателство “Колибри” дадоха възможност на всички да спечелят романа “Небесните пасбища” на Джон Стайнбек.

Въпросът беше: През коя година писателят Джон Стайнбек е удостоен с Нобелова награда за литература?

Верният отговор: 1962.

Романа “Небесните пасбища” на Джон Стайнбек печели: Виктор Николов от гр. Видин.

Благодарим на всички участници и честито на печелившия!Коментари